Event och seminarier

På den här sidan hittar du information om kommande event och seminarier, öppna för allmänheten och särskilt intresserade, som vi arrangerar. Du hittar även information om event som genomförts det senaste året.

Kommande event och seminarier

Vetenskapliga rådet för UV-frågor presenterar sin årliga rapport

Välkomna till ett seminarium där årets rapport från Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd om ultraviolett strålning presenteras. Seminariet går att följa online eller på plats på vårt huvudkontor i Solna.

Årets rapport innehåller bland annat kapitel om införande av metoden teledermatoskopi för att tidigt upptäcka hudcancer, UV-strålningens påverkan på ögat, mätmetoder online för att förstå människors attityd till solning hur och hur UV-index kan användas som ett hjälpmedel för skydd mot solen.

Deltagare:

Veronica Höiom, Karolinska institutet, ordförande i UV-rådet
Sandra Andersson, SMHI
Gustav Stålhammar, S:t Eriks Ögonsjukhus och Karolinska Institutet
Elinor Nemlander, Karolinska Institutet och Akademiskt primärvårdscentrum, Region Stockholm
Erik Modig, Handelshögskolan i Stockholm
Moderator: Daniel Rossetti, Strålsäkerhetsmyndigheten

Tid: Måndag den 27 maj kl. 13.00 – 14.30
Plats: Strålsäkerhetsmyndigheten, Solna Strandväg 96, Solna, T-bana Solna strand.

Lokalen heter Fogdö och finns i entréplan, till höger innanför huvudentrén.
Ingen föranmälan krävs. Seminariet väntas pågå i drygt en timme, efter presentationerna finns möjlighet att ställa frågor. 

Frågor?

konferens@ssm.se

Almedalen 2024: Ny kärnkraft i Sverige – effektiv prövning för säker kärnkraft

Hur går det till att pröva en ansökan om ny kärnkraft i Sverige och hur långt har Strålsäkerhetsmyndigheten kommit i sina förberedelser? Vad återstår att utreda och vad krävs av en kommun och länsstyrelse om kärnkraft ska etableras på en ny plats? Svaren får ni på vårt seminarium under Almedalsveckan.

Strålsäkerhetsmyndigheten har till uppgift att förbereda för ansökningar om att uppföra och driva nya kärnkraftsreaktorer i Sverige. Vid seminariet kommer myndigheten ge en inblick i det arbete som pågår för att utveckla och effektivisera prövningsprocessen för olika reaktortyper och även redogöra för vilka frågor som återstår att utreda för att en ansökan ska kunna prövas av myndigheten. Förutom representanter från Strålsäkerhetsmyndigheten medverkar även företrädare från kärnkraftsindustrin, regeringens kärnkraftssamordnare, utredaren för Kärnkraftsprövningsutredningen, samt Kärnkraftskommunernas samarbetsorganisation.
Moderator: Pelle Zettersten, Strålsäkerhetsmyndigheten.

Deltagare:

Michael Knochenhauer, Generaldirektör, Strålsäkerhetsmyndigheten
Lisa Ranlöf, Enhetschef, Strålsäkerhetsmyndigheten
Pernilla Sandgren, Särskild utredare, Kärnkraftsprövningsutredningen
Carl Berglöf, Nationell kärnkraftssamordnare, Klimat och näringslivsdepartementet
Andreas Erlandsson, Ordförande, Kärnkraftskommunernas samarbetsorganisation
Desirée Comstedt, Vice president new nuclear, Vattenfall
Jesper Marklund, Manager new nuclear development Sweden, Fortum

Tid: 26 juni kl. 13.00–15.00
Plats: Länsstyrelsens trädgård, Korsgatan 4, Visby

Se Almedalsveckans program

Tidigare event

Är du intresserad av pågående arbete med kärnavfallsfrågor?

Den 10 april arrangerade Strålsäkerhetsmyndigheten ett informationsmöte om kärnavfallsfrågor. Under mötet informerade representanter för myndigheten översiktligt om arbetet som pågår kring radioaktivt avfall.

Nationella strålsäkerhets- och forskningsdagar 2023

Strålsäkerhetsmyndighetens Nationella strålsäkerhets- och forskningsdagar 2023 hölls 26–27 oktober 2023 i Stockholm. Du kan se delar av programmet i efterhand.

Ultraviolett strålning och hudcancer – UV rådets rapport 2023

Hur utemiljöer är utformade på förskolor och skolor är viktigt för att skydda barn mot ohälsosam solexponering. Att planera för skugga och blandade miljöer som också stimulerar till rörelse är avgörande för att barnen ska få en lagom mängd av solens UV-strålning, det visar den senaste rapporten från Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd för UV-frågor.